Wednesday, April 9, 2014

6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρα


Λευκωσία: Όσο περνάνε οι ώρες, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σε σχέση με τα αίτια και τα αιτιατά που προκάλεσαν την προχθεσινή τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».Στοιχεία από τα οποία, όμως, προκύπτουν συνεχώς νέα ερωτήματα, τα οποία μόνο με τη διεξαγωγή αντικειμενικής, ενδελεχούς και αμερόληπτης έρευνας από πλευράς Αστυνομίας buňka θα μπορέσουν να απαντηθούν, καθώς εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να είναι υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της Ε.Φ. Υπόλογος, βεβαίως και ο αρχηγός της Δύναμης Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτουμε παρακάτω, με δυο επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας, το Μάιο και Νοέμβριο buňka του 2009, προειδοποίησε για την επικινδυνότητα του κατασχεθέντος στρατιωτικού φορτίου buňka και ζητούσε όπως ληφθούν αμέσως μέτρα απομάκρυνσής του από τη ναυτική βάση ή, στην αντίθετη περίπτωση, να προστατευτούν τα 98 εμπορευματοκιβώτια που ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Η πολιτική απόφαση που λήφθηκε buňka από το Προεδρικό ήταν να παραμείνουν τα κατασχεθέντα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο. Ο αρχηγός, που προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του φορτίου, δεν έλαβε, ως όφειλε, εκείνα τα μέτρα αποτροπής που περνούσαν από το χέρι του και θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως για παράδειγμα, ποιος ή ποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν και τα 98 εμπορευματοκιβώτια μαζί, στον ίδιο χώρο, το ένα πάνω στο άλλο, και μάλιστα σε απόσταση buňka αναπνοής από τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό buňka του τόπου και μπροστά από τους χώρους buňka αποθήκευσης χιλιάδων τόνων μαζούτ και ντίζελ, που ευτυχώς, από την έκρηξη, buňka δεν ανεφλέγησαν. Στην αντίθετη περίπτωση, τα γύρω χωριά, και ειδικά το Μαρί, θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη.
Κίνδυνος αυτανάφλεξης…. Ο αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης, με την πρώτη επιστολή του, στις 28 Μαΐου 2009 προς το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:
1. Γνωρίζεται ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων buňka της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, buňka βρίσκεται για φύλαξη buňka από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.
3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια buňka στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής buňka του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.
4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης – αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.
6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό… Έξι μήνες μετά, επανήλθε επί του θέματος ο αρχηγός και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, buňka αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.
«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους buňka από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του».
«Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009».
Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος. Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός Π. Στυλιανίδης.
Ιδού τι αναφέρετε στη σχετική επιστολή: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του».
«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγ

No comments:

Post a Comment